Don Rosa er tit blevet kaldt Carl Barks’ arvtager, og de to serieskabere er måske de mest kendte af alle tegnerne af Anders And. Nu udgives en omfattende bogserie i ti bind, der indeholder Don Rosas serier med Anders og onkel Joakim i hovedrollerne, hvilket er garanti for spændende læsning.

Mens Don Rosa har været optaget af at samle alle sine serier i Don Rosa-biblioteket, har vi gravet oplysninger frem om den legendariske tegner. Vidste du for eksempel, at …

  • Don Rosa var så betaget af Carl Barks’ ænder, at han som barn kopierede hans eventyr i hånden. Da han blev professionel tegneserietegner, skabte han kun historier baseret på Barks’ ænder.
  • Vi var tæt på aldrig at se Rosas ænder; han forblev tro mod familievirksomheden inden for byggebranchen. Men da hans partner – hans farbrors stedsøn – så den unge Don Rosas passion for tegning, foreslog han en nedlæggelse af firmaet.
  • Hver af Rosas serier indeholder en dedikation til forbilledet Carl Barks: D.U.C.K – “Dedicated to Unca Carl from Keno”. Keno er Don Rosas faktiske fornavn.*
  • Alle Rosas serier om Anders And foregår i fortiden – engang midt i 1950’erne – fordi Rosa baserer sig på Carl Barks’ skildring af Joakim von Ands liv. **
  • Da Don Rosa i 1987, i en alder af 35 år, fik chancen for at debutere som Anders And-tegner, havde han egentlig stoppet med at tegne flere år tidligere. Seriebranchen var i krise, og der var simpelthen ingen publikationer. At Barks-beundreren Bruce Hamilton startede et nyt blad blev afgørende for Rosa.***

 

* I Don Rosa-biblioteket kan du være på udgik efter dedikationen i hver historie. Hvis du ikke selv kan finde det, kan du tage et smugkig på svaret: Rosa har skrevet, hvor dedikationen er efter hvert eventyr!

** Rosa presser også hårdt på for tesen om, at ænderne i Andeby er mennesker, almindelige mennesker.

***Historien om, hvordan Don Rosa blev forvalter af Carl Barks’ arv, er mytisk, og i forordet til første bind af Don Rosa-biblioteket bekræfter han selv, hvordan det skete, da han kontaktede bladets redaktør:

“Jeg kontaktede hans redaktør Byron Erickson, også en fan, som jeg kendte, og fortalte ham, at jeg var født til at skrive og tegne et onkel Joakim-eventyr – at det var forudbestemt!”

don rosa till sverige

Foto: Jano Rohleder

Find i din nærmeste boghandel!