Annonce:
Annonce:
  • Anders' første tur i rummet var vist lidt skræmmende ;-).
  • G-kræfter (AA48/1959).
  • Vægtløshed (AA48/1959).
  • Landing (AA19/1962).
  • Rumhjul (AA29/1962).
  • Asteroidebæltet (AA29/1962).
  • Affyringsrampe (AA18/1965).

Den første and i rummet

Danmark har fået sin første mand (Andreas Mogensen) i rummet! Her på Andeby.dk kan du læse om den første AND i rummet!

Danmark har den sidste uges tid (med god grund) været på den anden ende over astronauten Andreas Mogensen, som nu er den første dansker nogensinde i rummet. Det er stort, og der er al mulig grund til at være stolt af den bedrift. Og her på Andeby.dk vil vi også gerne hylde Andreas' bedrift ved at skrive lidt om den første AND i rummet :D

Carl Barks sendte den første and i rummet i 1948
Den legendariske tegner (og Andeby.dk-brugernes favorittegner) Carl Barks var nemlig også super optaget af alt det her med rummet og rumfart. Og redaktionens research afslører, at han faktisk allerede i 1948 sendte ænderne derud for første gang.*

Det skete i historien "Måneraketterne" (Rocket Race to the Moon - dog først udgivet i Danmark i 1958 i AA&Co. nr. 20), hvor Anders hyres til at flyve det første raketskib til månen og tilbage igen for at vinde en konkurrence og en stor pengepræmie til onkel Joakim. Men en forbryderisk konkurrent konkurrerer mod Anders i et andet fartøj, så der må bruges list for at vinde.

"Måneraketterne" er dog skrevet i en tid, hvor alt det her med at komme ud i rummet samt at lande på månen stadig var en umulighed, og ikke engang havde fundet sted endnu. Det var nemlig først i oktober 1957, at Sovjetunionen rent faktisk lykkedes med at sende den første satellit ud i rummet. Og det var først d. 20 juli 1969, at amerikanerne landede på månen. Så man kan godt sige, at Carl Barks faktisk var meget fremsynet i sine idéer og tegninger.

Mange rumbesøg siden
Siden Barks i 1948 første gang sendte ænderne i rummet, har de været der et hav af gange. Og mange andre AA-tegnere har da også sendt ænderne ud i rummet, men Barks er nok den, der har sendt dem af sted flest gange.

Barks var nemlig meget fashineret og interesseret i rummet og rumrejser, og han gjorde alt, hvad han kunne for at lære sig så meget som muligt om emnet. Og det kan man også se i mange af hans rumhistorier, hvor han med stor videnskabelighed og nøjagtighed tegner rumfænomener som: Opsending, affyringsrampe, G-kræfter, vægtløshed, den mindre tyngdekraft på månen, beskriver asteroidebælter, rumhjul og returlandinger. (Se billedgalleriet)

Det skal lige nævnes, at det altså dengang på ingen måde var almen viden de ting, som Barks vidste og tegnede, så han har virkelig brugt tid på at sætte sig godt ind i tingene, inden han tegnede sine historier.

Hvem ved, om det er nogle af Carl Barks' rumhistorier, der har inspireret Andreas Mogensen til at blive astronaut? Man kan da håbe det ;-)

God fornøjelse derude, Andreas!

Er du blevet nysgerrig efter flere rumhistorier, så kan du finde mange flere på vores app Anders And+ som nu findes til både iOS og Android.

*Redaktionen har ikke kunnet finde eksempler på tidligere rumhistorier end Carl Barks' fra 1948, hvor ænderne altså sendes ud i rummet. Men skulle du sidde inde med viden om et tidligere rumbesøg, så del det gerne med os i kommentarfeltet! :-)

1 Kommentarer
Annonce:
2
Del
Følg os på Facebook
Annonce:
Mest læste
Annonce:
Luk