Annonce:
Annonce:
Hansafakta

Hansafakta

Vil du gerne lære en masse om Hanseaterne?

I Anders And & Co. nr. 26 kan du læse fortsættelsesfortællingen "Skattejagt i Hanseaterne" lavet af Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun. I denne historie drager vore fjerprydede Andeby-helte (og et par ubehagelige Andeby-skurker) på skattejagt i Hanseaternes kølvand...

I denne forbindelse vil vi fortælle dig mere om Hansen og Hanseforbundet.

Hansefakta:

Hanseforbundet var en sammenslutning af nordeuropæiske byer, hovedsagelig tyske, i et handelsforbund. Det har fået navn efter det gamle tyske ord hanse, der betyder 'gruppe', 'følge' eller '(handels)selskab'. Hanseforbundet opstod i 1200-tallet omkring det rige Lübeck, der ved salt- og sølvhandel var den kapitalstærke hovedkraft. Lübeck var også udskibningshavn for handelsruten til Hamborg, der i 1398 blev udbygget med den formodentlig ældste skibskanal i Europa: Stecknitzkanalen, der forbinder floden Trave med Elben.

Hanseforbundets medlemmer var købmændene, og de mødtes efter år 1356 jævnligt ved de såkaldte Hansedage, der oftest blev afholdt i Lübeck. Der blev oprettet kontorer i London, Brügge, Bergen og Novgorod.

Medlemmerne mødtes for at indgå handelsaftaler og for at træffe beslutninger om fælles problemer. Det betød ikke kun, at byerne fik stor politisk indflydelse, men også at de ved brug af blokader mod byer, der ikke var medlemmer, kunne gennemtvinge deres ønsker.

Der var omkring 70 byer, der var aktive medlemmer og ca. 100 byer passive medlemmer uden beslutningsret. Gennem forbedrede forretningsmetoder og ikke mindst på grund af udviklingen af koggen, en ny skibstype med en betydeligt større lasteevne, opstod et stort opsving i handelen, som de fuldstændig dominerede.

Da Hanseforbundet efterhånden opnåede monopol på handelen gennem Østersøen, kunne det drage betydelige fordele af handelen i hele Nordeuropa. Den udbytning kunne de nordiske riger ikke leve med, og især de danske konger førte hyppige og lange krige mod Hanseforbundet. Selv om forbundet stort set vandt hver gang, forsøgte byerne at forebygge krigene ved indblanding i interne, danske forhold.

Omkring 1400 begyndte de såkaldte Ummelandsfarere, hovedsagelig nederlandske og engelske købmænd, at sejle nord omSkagen. Herved brød de Lübecks monopol på østersøhandelen, og forbundet mistede efterhånden sin indflydelse, og mange meldte sig ud.

I 1669 afholdt de sidste byer i Hanseforbundet, Lübeck, Hamburg, Bremen, Danzig, Rostock, Braunschweig, Hildesheim,Osnabrück og Köln den sidste hansedag. Derefter var forbundet reelt opløst.

Teksten er hentet fra Wickipedia

16 Kommentarer
Desværre har jeg ikke lsæt historien. Jeg har bladet, men Don Rosa HoF-bøgerne er langt bedre! :D Faktisk vil jeg helt stoppe med at læse AA og Co. og Jumbobøger, eftersom standarden simpelthen bare er for lav.
Spændende...
Historien i bladet, var rigtig god, håber også anden del bliver det...
Jeg syntes desværre at historien i bladet var en smule kedelig...
det er spændende
bare skriv hvis i val have point
jeg giver bonuspoint til alle her :)
glæder mig til at læse anden del
Nej, det er sgu da ikke opdigtet. Følg med i historie!
og egentlig har jeg aldrig hørt om dem er det opdigtet???
Jeg gider ikke til at læse at det der står!
så ved vi det glæder mig til at læse anden del
Annonce:
1
Del
Følg os på Facebook
Annonce:
Annonce:
Luk