Annonce:
Annonce:
Iskolde fakta om sydpolen

Iskolde fakta om sydpolen

Vidste du at...

• Norske Roald Amundsen blev den første mand på Sydpolen d. 14. december 1911, altså for 100 år siden. Turen frem og tilbage til polpunktet tog 99 dage. Da havde Amundsen tilbagelagt hele 3000 kilometer.

• Amundsens konkurrent Robert Scott nåede Sydpolen en måned senere, men døde af sult og kulde på tilbageturen. Amundsen brugte hunde, mens Scott blandt andet satsede på traktorer og heste.

• Området rundt om Sydpolen kaldes Antarktis. Mens området rundt om Nordpolen kaldes Arktis. Huskeregelen for at skille dem ad: Der har været en AND på Sydpolen. (se historien i bladet der kommer d. 1. december) Altså: ANDtarktis.

• Der lever ikke isbjørne på sydpolen. Heldigvis for alle de pingviner som bor der - pingviner kan jo ikke flyve og ville være lækker aftensmad for en isbjørn…

• Isen på Antarktis har en gennemsnitlig tykkelse på mindst 1,6 kilometer! Med andre ord - isen er sikker!

• Temperaturene på Sydpolen er meget lavere end på Nordpolen, og er det koldeste sted på jorden. Kulderekorden er på bidende -89,2 ºC. Brrr! Og brrr, brrr, brrr igjen!

• Den varmeste temperatur som er målt, er -13, 6 ºC.

Se mere om samme emne:
21 Kommentarer
Ekstra fakta:

Sydpolen er et konsinent, da der er fast grund under isen. Nordpolen er ikke et land, kontinent eller en ø, da det hele bare er is der ligger og flyder. (Dvs der er ikke bjerge, træer osv. på nordpolen, som der sjovt nok er i Anders And-tegneserier.

Arktis betyder "isbjørn" på latin. Og Antarktis betyder "Ikke isbjørn". Som de skrev deroppe, lever der kun isbjørne på arktis.

Og hvad mener de med: (se historien i bladet der kommer d. 1. december)... Det er den 17. december i dag?
det vidste jeg godt
[quote="paaskeanden"]Hvis julemanden findes har han 0,00001 sekunder til hver pakke... ;)Julemanden er magisk, han kan trylle med tiden ;)
Julemanden bor altså på Grønland.
Jeg har lige haft om Robert Scott i skolen!! xD
Nice nok er det rigtige billeder :D
Hvis julemanden findes har han 0,00001 sekunder til hver pakke... ;)
Annonce:
4
Del
Følg os på Facebook
Lignende artikler
Annonce:
Mest læste
Annonce:
Luk