Annonce:
Annonce:
Stålanden er frygtet af Andebys banditter Stålanden er frygtet af Andebys banditter

Stålanden har fødselsdag i dag

Stålanden blev opfundet i 1969 af den italienske Disney-redaktør Elisa Penna, fordi mange læsere syntes, at det var så synd for Anders And, at han altid tabte.

Stålanden er Andebys sande vogter!
Stålanden er Andebys sande vogter!

Fødselsdag: Stålanden er udsprunget fra det italienske blad Topolino (Mickey Mouse) fra juni 1969.

Rigtig identitet: Bortset fra Georg Gearløs er der ingen, som ved, at Stålanden i virkeligheden er Anders And. Anders And vogter Andebys gader som Stålanden når mørket er faldet over byen.

Hovedkvarter: Stålandens base findes i en hemmelig kælder under Anders Ands hus. Man kommer derned med en elevator, som er skjult i Anders Ands klædeskab.

Opgave: Stålanden kæmper for retfærdighed. I de fleste tilfælde betyder det at fange forbrydere. Men Stålanden viger ikke tilbage fra at sætte Joakim von And eller Andy Anderbilt på plads, hvis de har lavet nogle ufine forretninger.

Påklædning: Stålanden superkostume består af en sort dragt, kappe og maske. Anders And har arvet dette tøj fra den maskerede mestertyv Fabuland, der levede for 100 år siden. Derudover plejer Anders And at beholde sin egen sømandshue på, når han optræder som Stålanden Andebys superhelt.

Hjælpemidler: Stålanden har mange højteknologiske våben og hjælpemidler, som han bruger til at fange forbryderne med. Mange af Stålandens hjælpemidler er bygget ind i hans bil, 313'eren, som både kan flyve og udsende røgslør. Alle Stålandens hjælpemidler er opfundet af Georg Gearløs.

Debut i Danmark: Stålanden fik sin debut i Danmark den 16. november 1978 i Onkel Joakim nr. 11/1978. (Læserne havde dog allerede fået et kig ned i Stålandens hemmelige kælder i Gavehæfte nr. 21/1972. Og i jumbobog nr. 27 fra sommeren 1978 havde Stålanden vist sig i en af Anders Ands tankebobler.)

Andet: Stålanden blev opfundet af den italienske Disney-redaktør Elisa Penna, fordi mange læsere syntes, at det var så synd for Anders, at han altid tabte. Stålandens oprindelige italienske navn er Paperinik og er inspireret af en italiensk tegneserie, som handler om den maskerede mestertyv Diabolik. I 1970erne havde Stålanden en sej kvindelig kollega, Supersine. (Gæt selv, hvem der skjulte sig bag ved hendes maske.)

Spil helt som stålanden i dette spil!

Stålanden på andre sprog:
Norsk: Fantonald
Svensk: Stål-Kalle
Finsk: Taikaviitta
Engelsk: Duck Avenger
Tysk: Phantomias
Fransk: Fantomiald
Italiensk: Paperinik
Portugisisk: Superpato

Se mere om samme emne:
51 Kommentarer
AsgerA
Jeg vil jo bare vide hvad den engelske forkortelse "PK" står for!
Platorhyncus kineticus. Det er latin og betyder "energized duck" :D
Jeg fejres jeg fejre det ved at læse de stålanden bøger jeg købte til tegneserie festivalen
Tillykke med fødselsdagen stål anden
Tilykke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tillykke med dage stålanden forsæt det gode job!
Det sjovt. Det er Stålandens fødselsdag i dag og i morgen er det Anders And´s fødselsdag:-)
tillykke med dagen
Annonce:
20
Del
Følg os på Facebook
Lignende artikler
  • Her kan du læse alt om Andebys mest temperamentsfulde and

  • Joakim von And er den rigeste and i verden

  • Goerg Gearløs er en super opfinder. Har du en ide - Har Georg en løsning

  • Den lille røde bil med nummerpladen 313 er Anders Ands vigtigste kendemærke sammen med hans blå sømandsbluse og matroshue. De har fulgt hinanden i 80 år.

  • Andeby er hjemsted for hele familien And. Det er en moderne storby med højhuse, fabrikker, banker, skoler, biblioteker og sit eget fodboldhold, og den styres af en borgmester, som indbyggerne vælger.

  • Spørgsmål og svar fra læserne.

  • I dag er Stålanden ubestridt Andebys største helt. Han våger over byen om natten, og holder gaderne fri for kriminalitet. Men sådan har det ikke altid været ...

  • Slår til i en boghandler nær dig!

  • Se billederne af hidsigpropperne...

Annonce:
Mest læste
Annonce:
Luk