Andeby er hjemsted for hele familien And. Det er en moderne storby med højhuse, fabrikker, banker, skoler, biblioteker og sit eget fodboldhold, og den styres af en borgmester, som indbyggerne vælger.

Andeby er et af Carl Barks mange påfund. Efterhånden som han opfandt flere og flere figurer, fik han brug for at placere dem i en fast ramme, og derfor fandt han på Andeby. På amerikansk hedder byen Duckburg, og i det allerførste Anders And-blad fra 1949 kaldes den Andeborg, men det blev snart ændret til Andeby.

Som amerikaner forestillede Barks sig naturligvis, at Duckburg/Andeby lå i USA. I flere af hans historier kan man læse, at den ligger i den opdigtede delstat Calisota. (Det er en sammentrækning af navnene på to rigtige amerikanske delstater: Californien og Minnesota). Selv om Andeby egentlig er en amerikansk by, mente de første redaktører af Anders And & Co., at de danske læsere bedre kunne forstå historierne, hvis det så ud som, at Andeby lå i Danmark. Så alle ting, der ikke var kendt fra den danske dagligdag, blev ændret eller fjernet. Det er forklaringen på, at for eksempel onkel Joakims lykkemønt er en dansk 25-øre. Nu til dags kender man mere til USA, men det ville nok alligevel virke forkert, hvis lykkemønten blev lavet om til 10 cent.

I de danske Anders And-blade kan man også tit læse, at Mickey Mouse bor i Andeby. Så skulle man jo tro, at han bor i Duckburg i de amerikanske blade, men det gør han slet ikke. Faktisk opholder han sig i en helt anden by, der hedder Mouseton. Så i grunden er det ikke underligt, at Anders og Mickey sjældent er med i den samme historie for de bor måske i to forskellige byer.

Man kan finde flere detaljer om Andebys historie hos Barks og i Don Rosas serie “Her er dit liv, Joakim”. På den bakke, hvor onkel Joakims pengetank står i dag, lå der oprindelig et fort, som blev nedlagt engang i 1800-tallet. Selve byen blev grundlagt af nybyggeren Kornelius Blisand, men den begyndte først at vokse, da onkel Joakim flyttede dertil i 1902 og byggede sin pengetank.

 

Spørgsmål og svar fra læserne.

Er Andeby et land eller en by?
Andeby er en by, der styres af en borgmester og et byråd. Men det er en lidt speciel by, for den har lov til at sende sit eget hold til de olympiske lege og fodbold-VM, og det er ellers kun lande, der kan det.

Hvad hedder Andebys borgmester?
Han hedder Thryne.

Øverst til højre på det Andeby-kort, man kan finde her i Duckipedia, er der en klippe med et indhugget ansigt. Hvem er det, der er hugget ind der?
Der er en af Andebys tidligere borgmestre ved navn Pryd. (Man kan læse hele historien om klippen i AA&Co. nr. 10/1958, nr. 17/1975, eller Bedste Historier om Anders And nr. 18.)

Hvorfor hedder byen Andeby?
Det er en oversættelse af det engelske navn “Duckburg”, som Carl Barks fandt på. Han valgte det, da han begyndte at lave historier med ænderne (ellers havde det måske heddet Dogburg eller Cowburg). Læs mere om Andeby her!

Hvilket land ligger Andeby i?
Ifølge Carl Barks, som opfandt byen, ligger den på USA’s vestkyst. Men da den ikke findes i noget atlas, kan man jo aldrig være rigtig sikker.

Hvor mange indbyggere er der i Andeby?
Ifølge AA&Co. nr. 27/1967 boede der dengang 10.000 mennesker i Andeby, men der er nok kommet flere til siden da.

Hvem er med i Milliardær klubben?
Der er strenge regler for, hvem der kan blive medlem. Man optager ikke “simple” millionærer! Joakim von And, Andy Anderbilt og Guldiver Flintesteen er de vigtigste medlemmer. Derudover er andre, mindre rige forretningsfolk med i klubben, for eksempel Lord Peppermint, der stammer fra England.

Hvilket år er Joakims lykkemønt fra?
Den er meget gammel – fra 1875.

Hvad er Andebys fineste adresse?
Det må være Store Velstands Boulevard, hvor Joakim von And og hans milliardærvenner bor.

Hvorfor skifter Anders Ands hus udseende fra historie til historie?
Anders har skam boet på samme adresse i mange år, Paradisæblevej nr. 111. Men de forskellige tegnere har hver deres måde at tegne hans hus på.

Hvor ligger Andeby?
Den ligger i Calisota, som er en opdigtet delstat i USA (navnet er en sammentrækning af to eksisterende delstater Californien og Minnesota).

Hvilken slags mønt er onkel Joakims lykkemønt?
På amerikansk er det 10 cent (kaldet en “dime”). Det er blevet oversat til en 25-øre på dansk.

Hvorfor kaldes Andersines klub i nogen historier for en dameklub og i andre for en syklub?
Det er vist rent tilfældigt. Klubben består af damer, der bruger en del af møderne på at sidde og sy.

Hvor ligger Andersines syklub?
I modsætning til Milliardærklubben har den ikke noget fast mødested. Møderne bliver holdt på skift hjemme hos medlemmerne.

Hvor mange spejderkorps findes der i Andeby?
Tre: Grønspætterne, Kvikhovederne og Gærdesmutterne.

 

Tilbage til Steder & Ting